FEB 18 2013

Legend of Zelda

Äventyr

Legend of Zelda är en av de mest framgångsrika serien spel någonsin. Det första spelet kom redan 1986, och det senaste 2011, det 16:e i serien. Spelen har get upphov till tecknade filmer, serier och böcker, och dess popularitet verkar omöjlig att ta död på. Själva spelidén är en blandning av action, äventyr, fantasyrollspel och utforskande. Mycket av spelandet försiggår, på klassiskt Dungeons & Dragons-vis, i grottor och underjordiska labyrinter. Spelaren utforskar, löser problem, dödar slemma monster och hittar viktiga föremål. Zelda var inte först med sitt spelupplägg; ett flertal föregångare finns, från Zork över Rogue till Bard’s Tale. Men Legend of Zelda blev långt mer framgångsrikt än sina olika föregångare, och det av flera skäl. Spelet har en engagerande historia, bra musik och spelets mytologi har utvecklats under en lång tid.

Själva spelhistorierna brukar oftast vara en variant på samma tema. Link, den hjälte som spelaren kontrollerar, hjälper/blir hjälpt av/räddar prinsessan Zelda, och den motståndare de båda kämpar mot är Ganon(dorf). Alla spel i serien har inte exakt den grundhistorien, men många. Det kan låta som tråkiga upprepningar, men genialiteten bakom Legend of Zelda visar sig i möjligheten att variera ett tema så att det alltid (eller i alla fall oftast) känns nytt och fräscht. Varje nytt spel i serien är en stor händelse, och det senaste, Skyward Sword, gjorde ingen besviken. Recensionerna var extremt goda, och spelet sålde mycket bra. Det är inte många spelserier som fortfarande känns relevanta efter sitt sextonde spel; men Legend of Zelda är ett av undantagen.

Redaktionen

Omröstning: Vilket är det bästa sportspelet?
FIFA
NHL
NBA
Tiger Woods PGA
Madden
Något annat

Nyhetsbrev

Få spelfreaks nyhetsbrev som kommer varje vecka! Bevakning av spelvärlden, heta tips, nyheter om de allra hetaste spelen och mycket mer.

Mailadress