JAN 02 2013

FIFA och fotbollsspel

Sport

Fotbollsspel har en lång historia, och många av dem har varit riktigt bra. Sensible Soccer och Kick-off var båda stora framgångar under 1990-talet, men redan på 1980-talet fanns ett flertal olika fotbollsspel till de olika 8-bitarssystemen. Dessa hade sin charm, men att göra en fotbollssimulator är svårt. Att på ett bra sätt visa hela spelytan, samtidigt som spelaren känner att hon har kontroll, är en svår utmaning.

FIFA är det än så länge enda fotbollsspel som fått tillåtelse att använda just namnet FIFA. Det första spelet, FIFA ’94, kom 1993, och sedan dess har ett uppdaterat spel kommit varje år (FIFA ’95, FIFA ’96 och så vidare). Förutom dessa huvudspel har även en mängd sidospel släppts, med olika teman, såsom Champions League, Premier league och streeet football. Sedan 1998 har man också släppt ett extra spel inför varje VM-slutspel. Sammantaget blir det en förfärlig mängd fotbollsspel, och det finns inga tecken på att det kommer att minska. Den totala försäljningen uppgår till över 100 miljoner, och det finns inga tecken på att den avtar, utan snarare tvärtom.

FIFA-spelen har kontinuerligt uppdaterats och förbättrats, både vad gäller själva spelupplevelsen och de lag och ligor som finns representerade. Funktioner som att lag som har vana vid spel på höga höjder har en fördel vid spel på höghöjdsarenor är till exempel inte något som fanns i 1980-talets fotbollsspel… I den senaste utgåvan i huvudserien av spelet, FIFA 2013, finns ligor från ett tjugotal länder representerade, däribland Sverige, tillsammans med 46 olika landslag.

Redaktionen

Omröstning: Vilket är det bästa sportspelet?
FIFA
NHL
NBA
Tiger Woods PGA
Madden
Något annat

Nyhetsbrev

Få spelfreaks nyhetsbrev som kommer varje vecka! Bevakning av spelvärlden, heta tips, nyheter om de allra hetaste spelen och mycket mer.

Mailadress