FEB 25 2012

FarmVille på Facebook

Äventyr

Det här är berättelsen om spelet som tog företaget Zynga till den amerikanska börsen, och som har låtit jag vet inte hur många mansåldrar världen över gå åt till att plantera och göda digitala grönsaker. FarmVille är en lantbrukssimulator, vilket inte ser så så lockande ut vid en första anblick. Men med tanke på den popularitet olika “livssimulatorer” har åtnjutit alltsedan 1980-talet så är dess framgång kanske inte så konstig. Det har ju gjorts simulationsspel om de mest oväntade saker, som myrfarmer, pizzerior och allt möjligt annat. Det finns till och med föregångare inom lantbruksgenren, SimFarm kom till exempel redan 1993. Även på Facebook är FarmVille ingen direkt nyhet, spelet Farm Town slog det med ett antal månader. Men det var FarmVille som slog igenom stort.

Att spela FarmVille är enkelt, och kräver ingen större erfarenhet av att spela datorspel. Dess målgrupp är inte spelare, utan den stora massan. Spelet är gjort i Flash, och är huvudsakligen tillgängligt via Facebook, men även via en del andra plattformar. Själva spelandet går ut på att att sköta sin bondgård – ploga, så skörda, ta hand om djuren och så vidare. FarmVille är i huvudsak ett socialt spel, där interaktionen med andra människor står i förgrunden. Själva spelandet till en viss del mest är en ursäkt för att träffa nya bekanta, och på olika sätt underhålla varandra.

Zynga, som står bakom FarmVille, har en dominerande ställning vad gäller spel på Facebook. Denna typ av socialt spelande kanske inte tilltalar riktiga gamers, men fungerar faktiskt riktigt bra som tidsfördriv. Man behöver inte lägga ner hela sin själ i det, och kan ändå ha roligt. Åtminstone ett litet tag. Sen hoppar man vidare till nästa spel, eller gör något helt annat.

Redaktionen

Omröstning: Vilket är det bästa sportspelet?
FIFA
NHL
NBA
Tiger Woods PGA
Madden
Något annat

Nyhetsbrev

Få spelfreaks nyhetsbrev som kommer varje vecka! Bevakning av spelvärlden, heta tips, nyheter om de allra hetaste spelen och mycket mer.

Mailadress