FEB 10 2013

Assassin’s Creed – Baserat på verklig händelse

Äventyr

Assassinerna var en shia-muslimsk sekt som uppstod under korstågstiden. Tvärtemot vad man skulle kunna tro var inte deras främsta måltavlor de kristna korstågsfararna, utan diverse sunnimuslimska potentater, predikanter och inflytelserika personer. Assassinerna uppnådde stora framgångar, men krossades av Mongolerna under andra halvan av 1200-talet. Dock så överlevde vissa medlemmar, och den sista Assassinen tros ha dött på 1400-talet. Assassinernas hemlighetsfulla metoder, och dess medlemmars totala hängivenhet fascinerade samtiden; och det spekulerades mycket om dem. Många utgick från att de hade magiska krafter, och en del av de historier som berättas om dem, som har hyfsad historisk grund, ter sig onekligen märkvärdiga i efterhand.

Assassinernas brödraskap är således en utmärkt grund för ett datorspel, och flera sådana har också gjorts under årens lopp. Serien Assassin’s Creed är den kanske mest kända och är (snart) uppe i del 3, med en stor mängd sidospel. Spelens utgångspunkt är att Assassinerna aldrig dog ut, utan fortfarande verkar. Den muslimska sidan är inte speciellt betonad, vilket har viss verklighetsanknytning; mot slutet av sin verksamma tid övergav Assassinerna det där med religion, och koncentrerade sig på vad de var bra på: att döda för pengar.

De många spelen i serien utspelar sig under olika tidsperioder, och med lite olika huvudpersoner. De första “huvudspelen” utspelar sig i hyggligt modern tid, men mycket av spelandet går ut på att huvudpersonen återupplever “minnen” från historisk tid. Det uppkommande Assassins Creed III utspelar sig under den Amerikanska frigörelsen på 1700-talet. Spelen är tredjepersons actionspel, där spelaren har olika uppdrag, vanligtvis av typen att lönnmörda eller spionera.

Redaktionen

Omröstning: Vilket är det bästa sportspelet?
FIFA
NHL
NBA
Tiger Woods PGA
Madden
Något annat

Nyhetsbrev

Få spelfreaks nyhetsbrev som kommer varje vecka! Bevakning av spelvärlden, heta tips, nyheter om de allra hetaste spelen och mycket mer.

Mailadress