MAR 20 2014

Är SteamOS framtiden?

Uncategorized

Den tid då spelkonsoler representerade det absolut bästa, rent tekniskt, är förbi – om den någonsin ens existerat. De kraftfullaste hemdatorerna i mitten på 1980-talet (Amigan) var ju överlägsen de samtida spelkonsolerna vad gäller grafik, ljud och processorhastighet. Men skillnaden har sedan dess bara blivit mer och mer markerad, och den senaste generationens spelkonsoler kan ju inte mäta sig med en riktig speloptimerad PC vad gäller rå kraft. Den fördel konsoler har är att spelmakarna inte behöver ta så mycket hänsyn till att spelen ska fungera på olika hårdvara, och att de ska piratkopieras sönder. Det sistnämnda är då givetvis den verkliga anledningen till att konsoler fortfarande finns.

Men det kommer snart kanske vara möjligt att få det bästa av två världar, tack vare Valves SteamOS. SteamOS är ett operativsystem som bygger på Linux, och använder sig av öppen källkod. Syftet med SteamOS är, i princip, enbart att spela spel, även om man kan göra en del annat också. SteamOS är också än så länge rätt så ofärdigt, utan tillgång till många populära titlar. Det kommer alltså att ta tid innan SteamOS är något de flesta spelare kommer att behöva. Om spelet redan finns tillgängligt via Steam i Windows, varför installera SteamOS? Prestandan är, än så länge, inte märkbart högre, trots att det är ett dedikerat spel-OS. Det är också inte alldeles enkelt att installera, för någon som inte är teknisk och har en del Linux-vana. Men om SteamOS lyckas växa och mogna, så är det inte omöjligt att det kommer att bli framtidens spel-OS, speciellt som dual boot med Windows.

Redaktionen

Omröstning: Vilket är det bästa sportspelet?
FIFA
NHL
NBA
Tiger Woods PGA
Madden
Något annat

Nyhetsbrev

Få spelfreaks nyhetsbrev som kommer varje vecka! Bevakning av spelvärlden, heta tips, nyheter om de allra hetaste spelen och mycket mer.

Mailadress